miércoles, 19 de septiembre de 2012

Croquetas de carne con queixo de San Ximón

      Como vos decataredes, as croquetas para nos son a raiñas dos aperitivos e por iso as facemos en multiples variedades. Nesta ocasión empregamos un queixo de típico de Galicia, o queixo de San Simón.
     O queixo San Simón da Costa é un queixo afumado español de leite de vaca. Ten a tramitación expediente de recoñecemento don Denominación de Orixe Protexido a nivel europeo. Se elabora en España
concretamente na comarca da Terra Chá, na provincia de Lugo. Se atribuen as orixes desde queixo ós pobos casteños que poboaron os montes da Serra de A Carba e do Xistral. Durante a Idade Media, e o queixo que se empregaba como forma de pago de foros e dezmos.
   Elaborase con leite de vaca, cruda ou pasteurizada, procedente das razas rubia galega, pardo alpina, frisona e dos seus cruces entre sí. Este ganado se alimenta de xeito tradicional, sendo obxetivo do consello regulador favorecelo aproveitamento directo dos pastos, valorandose positivamento o emprego de especies forraxeiras caracerísticas da zona, como o nabo forraxeiro e a col forraxeira.

   Este queixo se comercializa en dous formatos:



  •   o grande, cunha maduración mínima de 45 días e kilo e medio de peso
  • o pequeño ou bufón cunha maduración mínima de 30 días.
Pode tomarse como aperitivo e en tapas e ensaladas. Mariña ben con tintos xoves ou co un  Ribeiro.


Ingredientes:
  • 500 gramos de carne picada
  • 1/2 cullerada de café de especias surtidas
  • 1/2 cebolleta
  • 1 dente de allo e perexel
  • 200 gr de queixo San Simón ou outro queixo afumado
  • Roux de 140gr de manteifa e de 140gr de fariña de forza
  • 1Litro de leite 
  • Sal e pementa
Elaboración:
  1. Refogar na manteifa a carne coa cebolleta, engadir a fariña, remexer , botar o leite e facer a masa ( coma unha bechamel pero mais espesa)
  2. Sazoar a masa e retirar do lume cando se despegue das paredes. Engadir o queixo no ultimo lugar. Espolvorear a masa con perexel picado.
  3. Deixar enfriar e facer de forma ovalada. 
  4. Pasamos por fariña, ovo e pan ralado e fretimos. 
   A masa é mellor deixala repousar dun día para o seguinte para que conserve mellor a forma.

No hay comentarios:

Publicar un comentario